Arbetsgivare | Yrke | Ålder | Lön |
---|---|---|---|
Var med och förbättra lönestatistiken för yrket AT Läkare! Lämna en lönereferens här
Nedan ser du lönestatistik per åldersgrupp och kön för alla som arbetar inom yrket at läkare. Statistiken är hämtad från SCB.
I linjediagrammet kan du följa löneutvecklingen mellan 2017 till 2021 för yrket at läkare. Statistiken är hämtad från SCB.
En AT-läkare, eller Allmäntjänstgörande läkare, är en läkare som genomgår sin allmäntjänstgöring efter att ha avslutat läkarutbildningen. AT-läkaren arbetar under handledning av mer erfarna läkare och genomgår en rotation mellan olika medicinska specialiteter, som kirurgi, internmedicin, psykiatri, allmänmedicin och andra områden, för att få en bred grund för sin framtida yrkesverksamhet. Målet är att bli en legitimerad läkare efter att ha genomgått AT-tjänstgöringen och klarat Socialstyrelsens prov för läkare.
När det gäller löneförhandling som AT-läkare, finns det några saker att tänka på:
Kollektivavtal: Inom sjukvården i Sverige finns det kollektivavtal som reglerar löner och anställningsvillkor. AT-läkares löner är ofta förhandlade på förhand mellan arbetsgivaren och fackförbundet, vilket kan begränsa din möjlighet att löneförhandla individuellt. Det är dock viktigt att känna till vilka rättigheter och skyldigheter som finns i kollektivavtalet för din anställning.
Marknadsvärde: Det kan vara bra att känna till marknadsvärdet för en AT-läkare i Sverige för att ha en grund för löneförhandling. Du kan undersöka lönestatistik på webbplatser som SCB (Statistiska Centralbyrån) eller fackförbundets hemsida, samt prata med kollegor och vänner inom yrket för att få en uppfattning om löneläget.
Meriter och erfarenheter: Om du har meriter och erfarenheter som gör att du sticker ut från andra AT-läkare, kan du använda detta som argument i en löneförhandling. Det kan vara exempelvis forskning, föreläsningar, undervisning eller särskilda kliniska erfarenheter.
AT-läkare anställs huvudsakligen av landsting och regioner, som ansvarar för sjukvården i Sverige. De arbetar vanligtvis på sjukhus, vårdcentraler, kliniker och andra vårdinrättningar. Ibland kan AT-läkare också arbeta för privata vårdgivare, men det är mindre vanligt. För att söka AT-tjänster kan du använda dig av landstingens och regionernas egna jobbportaler, eller besöka Arbetsförmedlingens webbplats.